חדרי המדרגות הם בין החללים המשותפים שהכי פחות שמים אליהם לב, בעיקר אם יש בבניין מעלית. ובכל זאת, הם מהווים הרבה יותר מחלל שבו עולים ויורדים בין קומות: במקרה חירום כמו שריפה או רעידת אדמה, חדר המדרגות הוא נתיב המילוט הטוב ביותר האפשרי. אלא שבשגרה, חדר המדרגות חווה שחיקה מתמדת, לעיתים נחשף ללחות או לשינויים בטמפרטורות, נמצא בשימוש אינטנסיבי או לא נמצא בשימוש כלל, ובקיצור: בדרך כלל הוא לא מתוחזק מספיק, מה שעלול לפגוע בשלמות המבנית שלו, להוביל לנזקים ולסכנות לדיירים. להלן נדון בהגנה על חדרי מדרגות בבנייני מגורים ונסקור פתרונות אפשריים להבטחת עמידותם ובטיחותם.
מניעת חדירת מים ולחות
רטיבות בקיר פנימי היא אחת הבעיות המרכזיות הפוגעות בחדרי מדרגות רבים, בעיקר כאשר קיימת חדירה של מי גשמים מקומות עליונות, מקירות חיצוניים או כתוצאה מנזילות ממערכות אינסטלציה בדירות סמוכות. הצטברות לחות יכולה לגרום לנזקים כמו החלדת מעקות מתכת, התקלפות צבע, הצטברות עובש על הקירות ופגיעה בחוזק המבנה. יתרה מזאת, כאשר רטיבות חודרת אל תוך שכבות הבטון או הריצוף, היא עלולה לגרום להתרופפות אריחים ולפגיעה ממשית ומסוכנת ביציבותן של המדרגות עצמן.
מה עושים? מוודאים שהקירות החיצוניים הקרובים לחדר המדרגות מטופלים כמו שצריך בחומרי איטום הידרופוביים המונעים המונעים חדירת מים ושומרים על עמידות הקיר לאורך שנים. כמו כן, יש ליישם רובה אפוקסית בין אריחי הריצוף כדי למנוע חדירה של מים אל מתחת לאריחים.
באזורים בהם חדר המדרגות פתוח או שיש בו חלונות גדולים, יש לבדוק את מסגרות החלונות והמעקות. שימוש בפרופילי איטום מאלומיניום או מסיליקון עמיד במים יסייע במניעת דליפות ונזקים ארוכי טווח. בנוסף, במקרה של חדירת מים מסיבית, ניתן להתקין תעלות ניקוז ייעודיות כדי להוביל את המים אל מחוץ לאזור.
מניעת שחיקה ושימור הריצוף
ריצוף חדרי מדרגות בבנייני מגורים חשוף לבלאי מתמשך בשל תנועת דיירים יומיומית, גרירת רהיטים וחפצים גדולים אחרים כגון אופניים או קופסאות אחסון, עלייה וירידה במדרגות עם נעליים ספוגות מים בחורף ועוד. עם הזמן, השחיקה עלולה לגרום להופעת סדקים, חורים ושברים באריחים, מה שמגביר את סכנת ההחלקה והנפילה.
מה עושים? בוחרים בריצוף עמיד במיוחד, כמו אריחי גרניט פורצלן בעלי טקסטורה מחוספסת למניעת החלקה. אפשרות נוספת היא שימוש בציפויים מיוחדים כגון אפוקסי או חומרים פוליאוריתניים, המספקים שכבת מגן נוספת על הריצוף ומשפרים את האחיזה, גם במקרים של לחות או רטיבות.
להגברת הבטיחות ולמניעת החלקות ניתן לשלב אמצעי בטיחות נוספים כגון פסי גומי או אלומיניום בקצות המדרגות, המונעים החלקה ושחיקה מוגברת של השוליים. ניתן גם להוסיף מדבקות נגד החלקה במדרגות העשויות אבן או שיש. שילוב פתרונות אלה יאריך את חיי הריצוף ויפחית משמעותית את הסיכון לתאונות.
חיים חדשים לחדרי מדרגות ישנים
במבני מגורים שנבנו לפני שנים רבות, חדרי המדרגות עלולים לסבול מבעיות מבניות חמורות הנובעות משנים של עומסים, תזוזות קרקע ולחות מצטברת: שקיעת רצפות, קירות סדוקים, טיח מתרופף, בליטות בבטון ושאר נזקים שיכולים להוביל לפגיעה משמעותית ביציבות המבנה. אבל גם בבעיות הללו ניתן לטפל בצורה מותאמת, ולהעניק חיים חדשים ורעננים לאותם חדרי מדרגות ישנים.
פתרונות מהסוג הזה כוללים למשל הזרקת חומרים ייעודים לחיזוק היציבות של הקירות והרצפות ולמניעת חדירת מים ולחות. במקרים חמורים יותר, ניתן לבצע חיזוק מבנים באמצעות יציקות בטון חדשות ושימוש בחומרים פולימריים מתקדמים, המשפרים את חוזקו של החומר הישן.
אם מעקות חדר המדרגות סובלים מקורוזיה, מומלץ לשקול את החלפתם במעקות אלומיניום מגולוון או נירוסטה, החסינים בפני חלודה ושחיקה. ניתן גם לצבוע מעקות ישנים בצבעים אנטי-קורוזיביים שיספקו להם שכבת מגן נוספת.
שיפור תאורה ואוורור
נשרפה נורה בחדר המדרגות? יש בעיית חשמל? תאורה לקויה היא אחת הסכנות המרכזיות בחדרי מדרגות, שכן היא מגבירה את הסיכון להחלקות ולנפילות, במיוחד בשעות הערב או בימים מעוננים. חדר מדרגות מואר היטב מסייע גם לתחושת ביטחון בקרב הדיירים.
יש לוודא שהתאורה בכל המדרגות תהיה חזקה ושווה לאורך כל הקומות. השימוש בנורות לד חסכוניות עם חיישני תנועה מסייע הן בשיפור הבטיחות והן בצמצום עלויות החשמל. ניתן גם להוסיף תאורת חירום אוטומטית הפועלת במקרה של הפסקת חשמל – וחשוב להחליף נורות שרופות בהקדם האפשרי.
בנוסף, אוורור נכון של חדרי מדרגות מסייע למנוע הצטברות לחות, ריחות לא נעימים והתפתחות של עובש.
תחזוקה שוטפת למניעת נזקים
שמירה על חדר מדרגות תקין דורשת תחזוקה תקופתית הכוללת ניקיון יסודי, תיקונים קטנים כשצריך, ומעקב צמוד כדי לאתר נזקים קטנים לפני שיתרחבו ויהפכו לנזקים גדולים. מומלץ לבדוק את מצב הריצוף והמעקות אחת לחצי שנה לפחות, לוודא שאין אריחים רופפים או שברים, ולטפל בהם בהקדם האפשרי.
תחזוקה נכונה של חדרי מדרכות בבנייני מגורים כוללת גם חידוש של צבע הקירות והשימוש בחומרי איטום סדקים בעת הצורך. חשוב לטפל מיד בסימנים ראשוניים של נזקי מים, כמו כתמי רטיבות, סדקים או הופעת עובש, כדי למנוע הידרדרות חמורה יותר.
סיכום
גם אם כל הדיירים משתמשים במעלית כדי לעלות ולרדת, חדרי מדרגות בבנייני מגורים צריכים להיות מוגנים, עמידים, בטוחים ומתוחזקים היטב על מנת שניתן יהיה לעשות בהם שימוש בעת הצורך, הן בשגרה והן בזמני חירום (למשל, כשהמעלית לא עובדת מסיבה כלשהי). השקיעו בחדרי המדרגות של הבניין שלכם, ותשמרו על הבטיחות של כלל הדיירים.