פתרונות מקצועיים לחדרי אשפה וחללים רטובים

במרחבים המשותפים של בנייני מגורים יש לפעמים חללים שהדיירים שוכחים מהם (אם בכלל שמו לב לקיומם), אך יש להם חשיבות מבחינת שמירה על תקינות המבנה ואיכות החיים: חדרי אשפה, חדרי שירות, חדרי ניקיון, מרתפים, תת-קרקעיים – כל אלה נחשבים "חללים רטובים", שבהם קיימת חשיפה מתמדת ללחות. הבעיה היא שרטיבות חוזרת באזורים אלו עלולה להוביל לבעיות חמורות כמו קילופים בקירות, פטרת, קורוזיה של ברזלים, חדירה למערכות חשמל ואף פגיעה ביציבות הקונסטרוקטיבית של הבניין – אך להלן נסקור מספר דרכים לשקם חדרי אשפה וחללים רטובים על מנת להגן לטווח ארוך על המבנה ועל בריאות הדיירים.

אתגרים ייחודיים בחדרי אשפה וחללים רטובים 

מדובר באזורים שאינם מאווררים היטב, חשופים לרטיבות תמידית, בעלי חיבורים תשתיתיים צפופים (ביוב, מים, חשמל) שלעיתים נבנים מתחת לקו הקרקע, כלומר בסביבה לחה ולחוצה. במקומות כאלה, כל כשל מבני, ולו הסדק הקטן ביותר, עלול לגרום לחדירת מים תת-קרקעיים, עיבוי פנימי או פיצוצי צנרת מקומיים שיגרמו במהירות לנזקים עצומים.

הרטיבות משפיעה גם על חומרי הגמר והבנייה: טיח מתקלף, אריחים נושרים, חלודה בגופי תאורה או ברזלים תומכים, וגם הצטברות של ריחות רעים ועובש, שמסכנים את בריאות הדיירים ויוצרים תחושת הזנחה סביבתית. החלל שבו הדבר ניכר ביותר הוא כמובן חדר האשפה – שכן הוא מהווה את אחד ממקורות הריח הקשים בבניין, ואם הוא לא אטום ולא מתבצעות פה פעולות תחזוקה, המפגע מתפשט במהירות.

החומרים שנמצאים בחדרים אלה, וביניהם חומצות ניקוי, מים עומדים ופסולת, עלולים לפגוע במעטפת המבנה. זו הסיבה שבגללה, אם מדובר במבנים שבהם החדרים הללו נבנו לפני תקופות בהן הייתה הקפדה ראויה על תקנים, ייתכן שיש צורך לבצע שיקום מבנים יסודי

איך לאטום רצפות וקירות בחללים רטובים

בחדרי אשפה וחללים רטובים חשוב לטפל הן ברצפות והן בקירות, בדגש על חיבורי הפינות והמעברים בין משטחים. אחת הבעיות הנפוצות במקומות כאלה היא חדירת מים דרך סדקים סמויים או דרך נקודות חיבור בין אריחים, אשר לעיתים מכוסות רק ברובה בסיסית שאינה מיועדת לעמידות גבוהה בלחות.

בחדרים אלה חשוב להיעזר בחומרים שמותאמים לסוג השטח ולשכבות התשתית שמתחתיו. לדוגמה, ברצפות מרתף משתמשים לעיתים ביריעות ביטומניות המחוברות לחתך המבנה; במקרים אחרים ניתן להשתמש באיטום צמנטי מחוזק או בחומר פולימרי גמיש שנמרח על המשטח.

קירות שמגיעים במגע עם רטיבות תמידית, או כאלה שנמצאים בקרבת תשתיות מים, דורשים טיפול עמוק יותר. כאן נדרש לעיתים להסיר את כל שכבות הציפוי, להגיע עד לשכבת הבטון ולבצע עבודת הכנה מדוקדקת שכוללת חציבה, ניקוי, מריחת שכבות חיזוק, ורק לאחר מכן מריחת חומר אוטם בשתי שכבות או יותר.

אפשרות נוספת היא לאטום באמצעות חומרי התזה פוליאוריתניים, לתוצאה שאין בה ללא תפרים או נקודות חיבור, ולפיכך גם הרבה פחות נקודות תורפה. החומר מתייבש במהירות ומקבל גמישות מסוימת שמאפשרת לו להתמודד עם שינויים תרמיים או תזוזות מבניות קלות.

נדגיש כי הבחירה בחומרים ובשיטה המדויקת צריכה להתבצע בהתאם לאופי המבנה, לחומרים שמרכיבים את החלל ולכמות הלחות או הלחץ ההידרוסטטי שקיים באזור. יישום מדויק לפי מפרט יצרן, יחד עם בדיקות מקדימות כמו בדיקות הצפה וניטור רטיבות, הם חלק בלתי נפרד מהתהליך.

ומה אם כבר יש נזקי רטיבות?

כאשר כבר קיימים נזקי רטיבות שנגרמו כתוצאה מבלאי, תחזוקה לקויה או שיפוץ לא מקצועי, יש לבצע מספר שלבים. בשלב הראשון, יש לאתר את מקור הבעיה: האם מדובר בנזילה פנימית מצנרת? חדירת מי גשמים דרך מעטפת המבנה? או אולי ברטיבות שנובעת מחדירה קפילרית מתמשכת?

 

לאחר איתור הבעיה, יש להסיר את שכבות הגמר הפגועות – טיח מתקלף, צבע בועתי או רובה שהתפוררה – ולבחון את מצב הבטון או המשטח מתחת. במקרים שבהם מופיעה חלודה בברזל שנמצא בתוך קירות המבנה, יש לבצע טיפול מיידי נגד קורוזיה, כולל ניקוי, חיזוק והגנה.

בשלב הבא מיישמים חומרי איטום מבנים שמתאימים למצב: צמנטים מחוזקים, חומרים פוליאוריתניים, רשתות חיזוק, ושכבות גמר שעמידות ללחות. אם הקיר הפגוע הוא חלק ממעטפת חיצונית או גבול של חדר לח, יש גם לבחון את ההשפעה האפשרית על הדירות הגובלות ולתאם את העבודות בהתאם.

ובשלב האחרון יש לבצע בדיקות קפדניות על מנת לוודא שהרטיבות נעלמה לחלוטין, להמתין לייבוש מלא של הקיר או הרצפה ורק אז לשחזר את הגמר הסופי (טיח, צבע, אריחים). 

חדרי אשפה וחללים רטובים – סיכום

חדרי אשפה וחללים רטובים כמו מרתפים וחדרי שירות מציבים אתגר ייחודי מבחינת הגנה מפני רטיבות ותחזוקה שוטפת. אלו חללים שעשויים להיות זקוקים לטיפול יסודי, לשימוש בחומרים מתקדמים ולבחירה בשיטות יישום שמותאמות לתנאים הקיימים. עבודה חובבנית או הזנחה וחוסר טיפול עלולים להוביל לנזקים חמורים למבנה, להפיץ ריחות בלתי נסבלים ולגרום לבעיות בריאותיות בקרב כלל באי המבנה.

לעומת זאת ביצוע טיפול מקצועי נגד רטיבות, בהתאם למפרטים טכניים ולדרישות תקן, משמש כחומת מגן נגד רטיבות. למעשה זו גם כהשקעה ישירה בערך הנכס ובאיכות החיים של הדיירים לטווח ארוך. בקיצור, בין אם מדובר בבנייה חדשה ובין אם בשיקום מבנה קיים – כדאי לזהות את החללים הרטובים ולפקוח עליהם עין, כדי שלא לדחות את ההתמודדות איתם עד שיהיה מאוחר מדי.

איטום של חדרי אשפה וחללים רטובים

תוכן עניינים

תפריט נגישות