שיקום מבנים מסוכנים – כל מה שצריך לדעת

בכל עירייה קיימת מחלקה המיועדת לטיפול במבנים מסוכנים המורכבת ממהנדסי בנין אשר בודקים ומעריכים את רמת המסוכנת של הבניין ובהתאם לתוצאות הבדיקה מחליטים האם לפנות את הדיירים או רק לטפל במבנים עצמם בתהליך שנקרא שיקום.

מהם מבנים מסוכנים?

רב האנשים חושבים כי מבנים מסוכנים הם מבנים שעומדים לקרוס, מבנים ישנים ועזובים שהעשבים השוטים גדלים סביבם בפראות. אך ההגדרה של מבנים מסוכנים רחבה יותר והיא כוללת עוד שלושה סעיפים:

  • מבנים הנדסי פגום
  • מבנים המסכנים את בריאותם של הדיירים למשל מכילים אריחי אסבסט
  • מבנים המסכנים עוברי אורח ברחוב למשל אריחי חיפוי שנופלים בפתאומיות מהבניין אל הרחוב

לאחר שנעשתה בדיקה על ידי מהנדסי העירייה והוחלט להגדיר את המבנים כמסוכנים, מוציאים לבניין צו מבנה מסוכן. הצו הזה מסביר לבעלי הנכס הפרטי או לדיירים במקרה ומדובר בבית משותף כיצד עליהם לנהוג ומה עליהם לעשות כדי לתקן את המבנים המסוכנים.

לאחר שבוצעו כל התיקונים, יוזמנו שוב מהנדסים מהמחלקה לטיפול במבנים מסוכנים על מנת לבדוק שהנכס בטוח לדיירים ולסובבים אותו וכמובן לבטל את הצו. האחריות על תיקון המבנים המסוכנים חלה על בעלי הנכס או על הדיירים היות ומדובר בשטח הנמצא בבעלות פרטית.

חשוב לפעול מהר ולבצע שיקום מבנים מסוכנים

מרגע קבלת הצו, חשוב לפעול מהר ולבצע שיקום מבנים מסוכנים – מדוע?

הסיבה הראשונה, היא מכיוון שכל פגיעה בגוף או ברכוש אשר נגרמה, תהיה באחריות הדיירים ועלולה להסתיים בתביעת נזיקין ותשלום פיצויים גבוה מאוד.

הסיבה השנייה, מרגע קבלת הצו הנכסים בבניין מוקפאים, לא יתבצעו תהליכי מכירה או קנייה של דירות וחוזי שכירות מתבטלים, כך שמתקיימת פגיעה בהתנהלות הכלכלית של הדיירים ומומלץ לצמצם אותה ככל הניתן.

שיקום מבנים מסוכנים – מי משלם?

כפי שציינו בסעיפים קודמים, האחריות עוברת כולה לידי הדיירים או בעל הנכס, גם האחריות על ביצוע התשלומים עבור התיקונים שידרשו. היות ושיקום מבנים מסוכנים צריך להתקיים כמה שיותר מהר, מאפשר הצו ארכה של שלושה חודשים לגיוס כספים, איתור קבלן המתמחה בסוג עבודות אלו ומהנדס עצמאי שילווה את כל התהליך. מכיוון שמדובר בהוצאה כספית גדולה הכוללת תשלום לבעלי מקצוע וחומרי בניין, מציעות עיריות רבות עזרה כלכלית למימון התשלום עבור שיקום מבנים מסוכנים. כל עירייה מציעה עזרה כלכלית שונה, כך שמומלץ להתקשר ולברר מה מגיע לכם.

מהם הפעולות הנדרשות בכדיי לשקם מבנים מסוכנים?

ישנם מספר רב של גורמים אשר בגינם יוצא צו, אך בתהליך של שיקום מבנים מסוכנים לרוב ישנם ליקויים נפוצים ( יכול להיות ליקוי אחד משמועותי אחד אשר בעקבותיו הוצא צו וייתכן ויהיו מספר ליקויים אשר יצריכו שיקום) אלו הנפוצים שבהם: שיקום בטון, חיזוק ושיקום אריחי בניין, חיזוק עמודי הבניין,שיקום שלד ושיקום קירות ושיקום קירות הבניין. בבניינים ישנים נוצר בלאי ברכיבים הללו אשר באופן טבעי מביא לשחיקה ופגיעה בשלד הבניין,  אשר יכולים להוביל לסכנה ממשית ובמקרים קריטים גם מיידית לדיירי הבניין ולכן יש לפעול מייד עם קבלת הצו.

מי רשאי לבצע עבודות שיקום למבנים מסוכנים?

כאשר יוצא צו מהערייה, בכדיי להסיר את הצו יהיה צורך להציג למהנדס מטעם העירייה, שכל הליקויים והפגמים בבניין תוקנו בצורה ראויה.
כשאר בוחרים קבלן לשיקום מבנים חובה להקפיד על קבלן בעל רשיון לשיקום מבנים,ישנם תקנות מחמירות בכל הנוגע לשיקום מבנים מסוכנים לכן רק קבלן בעל ניסיון, והסמכות מתאימות מטעם המדינה, יהיה רשאי לבצע עבודות אלו, ביעילות ובבטחה.

מרום שיקום ואיטום מבנים הינה חברה המתמחה בעבודות לביצוע שיקום מבנים מסוכנים ושיפוץ מבנים בסנפלינג ובשיטות מסורתיות, תוך הקפדה על כל כללי הבטיחות של עבודות בגובה.

שיקום מבנים מסוכנים

תוכן עניינים

תפריט נגישות